Una màquina presidirà el Parc dels treballadors i treballadores de La Maquinista

D’aquí a pocs dies el Parc de la Maquinista canviarà de nom i ho farà donant pas a la denominació Parc dels treballadors i treballadores de La Maquinista, per tal de recuperar la memòria obrera i fer un homenatge a les persones que durant anys van treballar a l’antiga fàbrica de Sant Andreu.

Un dels objectius d’aquest canvi de nom va ser per tant de no ser confós amb el nom del centre comercial, una proposta que va ser aprovada per la Taula de memòria del districte i pel Consell plenari del districte, abans de confirmar-se per la Ponència de Nomenclàtor de la ciutat.

Una màquina presidirà la plaça batejada amb el nou nom

Així doncs, una locomotora fabricada a l’antiga fàbrica de La Maquinista, serà l’encarregada de ser el nou símbol de la rebatejada plaça. A hores d’ara aquesta locomotora està sent restaurada a les instal·lacions d’Alstom per un equip de treballadors de l’empresa en hores voluntàries i gràcies a la intermediació del Districte de Sant Andreu de l’Ajuntament de Barcelona al llarg de quatre anys. Es tracta d’una locomotora de tren que es va fabricar a La Maquinista Terrestre y Marítima (MTM) el 1963 i propietat de Ferrocarriles Españoles per a la seva conservació.

Un cop llesta per al servei aquesta locomotora va prestar servei a la ciutat Santander. i es dedicava a les maniobres entre estacions, dipòsits i tallers de la xarxa ferroviària estatal. Després de deixar-se d’utilitzar en aquestes tasques la locomotora va arribar a Santa Perpètua de Mogoda, on es troben les instal·lacions d’Alstom, per a la seva restauració, bàsicament de pintura i xapa, i posterior trasllat a la façana del museu dels antics treballadors, la Fundació Museu Historicosocial de La Maquinista Terrestre y Marítima y Macosa, dintre del Parc de la Maquinista.

Una fàbrica que amb un nom que perdura |

La Maquinista Terrestre y Marítima va ser fundada a Barcelona el setembre de l’any 1885, i va ser per la fussió de dues altres empreses, d’una banda, els tallers de Valentín Esparó Giralt (Valentín Esparó y Consocios) i per l’altre Sociedad La Barcelonesa fundada uns anys abans.

En els seus inicis els primers tallers ubicats a la Barcelona es destinaren a la construcció de tota classe de maquinària pesant amb una plantilla de 3.000 treballadors, però l’any 1965 es va decidir desmantellar els tallers de la Barceloneta i traslladar-se a uns nous terrenys cap a la localitat de Sant Andreu del Palomar fins a mitjan dècada del 1990 van estar actius. L’any 1989 l’empresa va ser adquirida per la francesa Alstom i els tallers es traslladaren novament fins a les localitats de Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat