La meva llibreria de barri

Aquest dimarts Catalunya torna a celebrar una de les festivitats, sense ser festiu, més boniques de l’any la diada de Sant Jordi i Barcelona serà un epicentre com cada any amb la gent visitant novament Les Rambles, el passeig de Gràcia, el gòtic, carrers i places a la recerca del darrer títol sigui per regalar o per autoregalar-se.

Barcelona té actualment 140 llibreries agremiades segons fonts del Gremi de Llibreters de Catalunya. En total a Catalunya n’hi ha 324, però el 80% dels agremiats es concentren a Barcelona. Quan semblava que el llibre electrònic havia de menjar-se part del mercat del tradicional llibre en paper, la pandèmia va fer el que llibre-objecte tornés a prendre protagonisme.

A Barcelona de llibreries en tenim moltes i totes elles molt diferents, algunes són especialitzades en ciències naturals, en ciències socials, en narrativa, infantils, per llengües, de grans, mitjanes i petites, però a mi la que més m’agrada, i poder perquè em porta a la infància, és aquella llibreria de quan era petit, que també era papereria i tenia tot l’univers d’allò que un podia imaginar i trobar-ho.

A Barcelona era molt habitual als anys 70 i 80 del segle passat que les llibreries fossin papereries i alhora també quiosc de premsa i revistes, i fins i tot algunes d’elles disposaven d’un aparat de joguines, per satisfer els més menuts de la casa.

No eren locals de dimensions gaire grans, sinó més aviat el contrari, espais petits, i ben atapeïts de novetats literàries, d’agendes escolars, d’àlbums de cromos, dels ninots de plàstic de moda que sortien a les sèries de televisió… un petit espai on es podia tenir tot allò que el veí podia necessitar. Recordo especialment una llibreria que estava ubicada al carrer de l’Encarnació amb el seu rètol de lletres taronges… ja fa anys que va tancar, però al Clot encara en queda una d’aquestes llibreries que quan entres novament et tornes a sentir barceloní.

Avui és un dia per gaudir del carrer, de les parades de roses i de llibres, i pot ser una bona idea anar pel centre de la ciutat a veure l’ambient, però si em permeteu, jo si haig de triar, triaré comprar-me el llibre a la meva llibreria de barri.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat