S’inicia la reforma del Gimnàs Social Sant Pau

Aquesta setmana el Gimnàs Social Sant Pau de Barcelona de la Ronda Sant Pau 46, ja forma part del passat tal com el coneixem, perquè ja han començat les obres del nou equipament que mantindrà el mític gimnàs i a més comptarà amb 36 habitatges de lloguer social.

El gimnàs social que ha ocupat els baixos de l’immoble durant més de vuitanta anys canviarà radicalment d’estètica, amb l’enderroc de l’actual edifici, i amb la construcció d’un de nou, que constarà de 6 plantes d’habitatges, que es preveu que quedin enllestits l’estiu de 2026.

El nou projecte del Gimnàs Social Sant Pau podrà ser una realitat gràcies a un acord publicoprivat entre l’Ajuntament de Barcelona, titular del sòl; l’empresa Coyoacan, que construirà l’edifici i en serà propietària durant cinquanta-cinc anys; Gimnàs Social Sant Pau S.C.C.L.; i Hàbitat3, fundació del tercer sector que gestionarà els habitatges de lloguer social que es construiran a les plantes superiors.

El nou edifici comptarà amb sis plantes i tindrà un total de 36 habitatges d’una i dues habitacions que acolliran persones en situació de vulnerabilitat que comptaran amb acompanyament per part d’entitats socials i les persones que hi visquin hauran de pagar un lloguer ajustat als seus ingressos. El nou edifici projectat usarà energia de fonts renovables, preferentment generada in situ gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta, i a més també disposarà d’un sistema de reciclatge de les aigües grises provinents de les dutxes dels habitatges que permetrà la seva reutilització per a la descàrrega de les cisternes dels inodors o el reg i neteja dels espais comuns.

Als baixos de l’edifici s’i ubicarà les noves instal·lacions del Gimnàs Social Sant Pau disposaran de piscina, jacuzzi, sala d’activitats dirigides, un espai polivalent per a fitness, cafeteria i centre social, a més de vestidors, banys, infermeria, bugaderia, etc. En total, seran més de 700 m2 d’equipament esportiu en el soterrani, 300 m2 més a la planta baixa i 222 a la planta altell, podent així continuar amb la seva tasca social.

Mentre durin les obres el gimnàs s’ha traslladat de forma provisional carrer Floristes de la Rambla 10, el seu origen es remunta als anys quaranta, quan va acollir la primera piscina pública clorada de Barcelona alhora que oferia servei de dutxes als veïns del Raval, molts dels quals no tenien aigua corrent als seus pisos. Amb el pas del temps i la millora de molts habitatges de la zona, el projecte de ‘banys públics’ va anar perdent sentit i, durant anys, l’equipament va ser seu dels entrenaments del Club Natació Montjuïc. El 2012, va fer fallida i les treballadores van recuperar l’empresa, la van transformar en cooperativa i van crear un projecte social, orientat al barri, i on tothom tenia cabuda.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat