Es presenta una Festa Major de Gràcia 2023 amb 23 carrers guarnits i diverses novetats

Del 15 al 21 d’agost Gràcia celebra la seva popular Festa Major. Sens dubte una de les grans cites de l’estiu, d’una Barcelona, que encara conserva en alguns barris el sentiment de poble. Cal recordar que la Vila de Gràcia va ser una vila independent entre els anys 1821 i 1823, i més tard entre 1850 y 1897, fet que encara avui en dia conservi un grapat d’entitats culturals i socials provinent d’aquella època.

L’ambient que es respira a Gràcia aquests dies segueix sent el d’una vila on tothom es coneix i se saluda i gràcies als veïns i festers, rau part de l’èxit de la festa major, una celebració atípica que no es reprodueix en cap altre racó de món.

Enguany la festa s’iniciarà com és tradició amb la lectura del Pregó la tarda del 14 d’agost, en aquesta ocasió a càrrec d’Andrea Porta i Àlex Cano futbolistes del Club Esportiu Europa, els trabucaires i un assaig de la colla castellera de Gràcia donarà en tret de sortida a una setmana d’activitats per a tota la família.

Pel que fa als carrers guarnits s’aconsegueix estabilitzar la mateixa xifra que l’any passat, en total seran 23 distribuïts per tota la Vila, a més també podrem gaudir dels balcons, portalades i aparadors de comerços guarnits que entraran a formar part del concurs que cada any també es fa, enguany amb 42 propostes.

Les novetats d’aquest 2023 |

Per començar una de les novetats importants és la presentació en societat del Bou la nova peça d’imatgeria festiva de Gràcia que es presentarà el mateix dia 15 d’agost a la plaça de la Vila. Aquesta figura s’hi suma a la ja existents com són l’àliga i el lleó, que tots tres formen part del seguici diürn organitzat per la colla de cultura popular l’Àliga de Gràcia.

Tot i que no és una novetat, però l’any passat el Centre Artesà Tradicionàrius no es va poder encarregar de la programació de la plaça del Folk com sempre havia fet, enguany tornen a ser els responsables dels artistes que hi podrem veure actuar on hi passaran músics com Balkan Paradise Orchestra, Arrels de Gràcia o La Portàtil FM entre molts altres.

Enguany també hi haurà un reconeixement a les entitats i carrers que porten més de 100 anys celebrant i guarnint el seu carrer. Com que el llistat no és pas curt, els organitzadors han decidit instal·lar dues plaques en reconeixement de dos carrers cada any de la festa major. Enguany els carrers escollits seran les comissions de guarnit del carrer Verdi i del carrer Mozart, de les quals es té registrat que van començar la seva activitat l’any 1862 i 1907 respectivament.

La seguretat a la Festa |

Per primer cop dins de l’organització de la festa major s’han establert uns itineraris segurs per tal de prevenir qualsevol mena de conducta delictiva i contra la llibertat sexual d eles persones. Cal destacar que aquests itineraris han estat dissenyats de forma conjunta amb les forçes de seguretat com son la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Des del vespre i fins a la finalització de l’horari nocturn de la festa, aquests itineraris estaran vigilats per diferents parelles de policies, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra.

1) De Plaça Lesseps passant per Gran de Gràcia fins a la Diagonal.
2) De Plaça Gal·la Placídia, per Travessera de Gràcia fins a Plaça Joanic.
2) De Plaça Lesseps per Torrent de l’Olla fins al carrer Còrsega.

I finalment també cal recordar la festa major tornarà a trenir un Punt Lila contra les agressions masclistes i també les LGTBI-fòbiques. Estarà ubicat a la Plaça de la Revolució des del dimarts 15 al dilluns 21 funcionant des del capvespre, i fins al final de la jornada festiva

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat