Aquest cap de setmana es poden visitar més de 140 edificis a Barcelona gràcies al 48h Open House

Un any mes el 21 i 22 d’octubre se celebra el festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona, que té la finalitat d’oferir l’oportunitat de visitar espais arquiectònics i edificis que de forma habitual els ciutadans no tenen accés.

Enguany a Barcelona ciutat es poden visitar 141 espais, però com ja passa en edicions anteriors el festival s’extén també fora de la ciutat de Barcelona, amb la participació de diferents espais a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan d’Espí, Sitges i Vilassar de Dalt.

Tot seguit us resumim algunes de les propostes que creiem més interessants que us proposem per a visitar aquest cap de setmana, tot i així podem consultar tots els espais en aquesta web.

Arc de Triomf
Aquest monument segueix les segons les proporcions clàssiques, però amb alguns materials i alguns elements ornamentals que permeten parlar de neomudèjar. Va ser projectat i construït el 1888, com a entrada a l’Exposició Universal d’aquell any. Són remarcables els relleus escultòrics de Josep Reynés (que representen la ciutat acollint els visitants) i de Josep Llimona (que simbolitzen el lliurament de guardons). També hi ha altres motius escultòrics, de Torquato Tasso, Antoni Vilanova, Manuel Fuxà i Pere Carbonell. Dissabte i diumenge de 10 a 19 hores.

Casa Lleó Morera
Situada a la cantonada de l’illa de la discòrdia, es troba una de les obres modernistes més interessants de Lluís Domènech i Montaner. La Casa Lleó Morera va ser encarregada per Francesca Morera i Ortiz el 1902 a l’arquitecte perquè fes la reforma de la llavors anomenada Casa Rocamora, construïda el 1864. L’edifici ha anat passant per diferents mans i ha patit alguna reforma. El 1943, s’hi va fer una reforma que va malmetre la planta baixa i el templet que corona la cantonada, que es va poder recuperar. Posteriorment, es va desenvolupar un pla de reforma i recuperació arquitectònica per deixar-nos l’edifici que actualment podem admirar. Passeig de Gràcia, 35 visites de 10 a 19 hores dissabte i diumenge.

Xarxa de Clavegueram 
Coneixerem l’únic tram de les clavegueres que es pot visitar de Barcelona per acostar-nos al cicle de l’aigua urbà i aprendre com funciona. La xarxa de clavegueram garanteix la higiene i la salut pública, evita possibles inundacions i facilita el sanejament de les aigües residuals. Reflexionarem sobre la importància de l’aigua com a bé escàs i la corresponsabilitat que tenim en el manteniment d’aquest recurs. Passeig de Sant Joan, 91 Dissabte a les 10 i a les 11.30 h cal inscripció prèvia.

Finca Sansalvador
Finca ubicada a Gràcia on Jujol va construir el mur de tancament de la finca i gran part de l’habitatge del porter, decorats amb elements de maó vist, ceràmica i esgrafiats. La troballa d’una mina d’aigua, que el propietari va voler explotar econòmicament, va fer aturar les obres, que preveien, també, l’edificació d’una torre a la part més alta, que no es va arribar a construir. A les galeries subterrànies de la planta embotelladora, Jujol va dissenyar diversos arcs parabòlics de maó vist amb una funció estructural. Passeig de la Mare de Déu del Coll, 79. Diumenge, visites a les 11, 12 i 13 hores.

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Aquesta joia del gòtic català té un important valor afegit: el conjunt ha estat utilitzat per la comunitat de les clarisses des de la seva fundació i fins a l’any 1983, que es va obrir al públic. Gràcies a aquest ús ininterromput, avui ens podem atansar a la vida d’aquesta comunitat religiosa femenina tot recorrent-ne els espais més quotidians. El Museu Monestir conté nombroses obres d’art, objectes litúrgics i mobiliari que la comunitat ha anat aplegant al llarg dels segles. Baixada del monestir, 9, visitable dissabte de 10 a 17 hores.

Torres Venecianes
Aquestes dues torres de planta quadrada i 44 metres d’alçada es van concebre com la porta d’entrada a l’Exposició Internacional de Barcelona i estan inspirades en el campanar de la catedral de Sant Marc de Venècia (d’aquí ve el seu nom). Fidels als principis arquitectònics del moment, es van construir amb pedra artificial i obra vista, materials poc nobles, però coherents amb la voluntat de ser enderrocades un cop acabada l’Exposició. Avinguda de la Reina Maria Cristina / Plaça d’Espanya, visitable diumenge de 10 a 19 hores.

Casa de L’aigua de la Trinitat Nova
Conjunt patrimonial que explica la història de la ciutat per intentar establir i consolidar un sistema públic d’abastiment d’aigua al segle XX: des de l’actual barri de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit situat a la Trinitat Nova, on es clorava i des d’on es conduïa al nucli antic de la ciutat. Avui, ambdós edificis tornen a estar connectats pel túnel que els unia sota l’avinguda Meridiana, fet que permet, finalment, mostrar el conjunt complet.  Carrer de Garbí, 2, visitable dissabte de 10 a 14 hores.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat