168 anys d’història. Adéu a l’estació més antiga d’Espanya. Sant Andreu Comtal

Ara fa just una setmana que ha entrat en funcionament la nova estació de tren de Sant Andreu, o que és el mateix, ara tot just fa una setmana es va tancar un cicle de 168 anys d’història. Va deixar de donar servei l’estació més antiga d’Espanya de forma interrompuda, va tancar l’estació de tren de Sant Andreu Comtal.

El passat divendres, diversos veïns i curiosos van voler donar el comiat definitiu a l’estació, just quan sortia el darrer tren en servei. A partir d’ara l’estació de Sant Andreu Comtal romandrà tancada a l’espera de decidir quin serà el seu nou ús. Tot sembla indicar que l’edifici es mantindrà en peu i la intenció d’Adif propietari de l’immoble, seria cedir-lo a l’Ajuntament de Barcelona.

Amb el tancament de l’estació de Sant Andreu Comtal, cada vegada és més complicat pel viatger que arriba o surt de Barcelona fer-ho en línies descobertes a l’aire lliure, Sant Andreu ha estat una de les últimes, tot i que encara queda l’emblemàtica estació de França, que no té assegurat el seu futur, tot i que en els mesos vinents s’hi faran reformes a la seva teulada.

Sant Andreu Comptal |

L’estiu del 1854, més concretament al juliol, va entrar en funcionament l’estació de l’encara poble de Sant Andreu, que unia Barcelona amb Granollers. L’arribada en aquest punt de ferrocarril va ser una revolució econòmica, d’una Barcelona que passava de l’economia rural a la industrial. La línia va anar passant de mans, i com era habitual en aquells temps les diverses companyies que operaven a aleshores s’acabaven venent les línies, absorbint-les i, per tant, la línia sempre anava canviant de propietaris, però els precursors de posar el primer raïl va ser la Companyia de Camins de Ferro de Barcelona a Girona.

Així doncs, durant més de 168 anys l’estació va donar un servei ininterromput als viatgers, que a partir d’aquest desembre ja han d’utilitzar la nova estació situada al subsol, per on circularan els trens de Rodalies i els d’alta velocitat, dins del nou pols ferroviari que serà la Sagrera.

Fotografia: Viquipèdia

Barcelona, tren soterrat |

Abans dèiem que amb l’entrada de la nova estació de Sant Andreu cada cop són menys les estacions de tren que queden en l’àmbit de carrer, cosa que passa a la majoria de ciutats per tal de facilitar la vida als seus ciutadans. Però quantes estacions han desaparegut de la via pública en els darrers anys?

Estació del Clot |

L’actual estació de rodalies situada al barri del Clot al Districte de Sant Martí va entrar en funcionament l’any 1972, i deixava sense servei a la construïda l’any 1854 en l’àmbit de carrer, que va entrar en servei, quan es va construïr  un nou tram de la mà de la Companyia de Camins de Ferro de Barcelona a Granollers, entre Barcelona (antiga estació de Granollers, substituïda per l’Estació de França) i Granollers Centre.

Estació del Poble Nou |

Encara recordo de petit anar amb tren cap a Barcelona i fer aturada a l’estació del Poble Nou, amb edifici que tot i estar en servei semblava realment abandonat. Aquesta estació estava situada al ramal de Marina, un ramal ferroviari d’ample ibèric propietat de RENFE que es trobava als municipis de Sant Adrià de Besòs i Barcelona (districte de Sant Martí i Ciutat Vella), i comprenia la línia 1 de Rodalies que va de Barcelona a Mataró. Inicialment, el ramal tenia la terminal a la vora de la plaça del Torín entre la Barceloneta i la Ribera, posteriorment reemplaçada per l’estació de les Rodalies. Construïda per l’empresa MZA va entrar en funcionament l’any 1886 i anys més tard el 1907 es va edificar una de nova, que va ser la que va durar fins a finals de l’any 1989, en què va deixar de donar servei. El motiu, la reurbanització de tota la zona de vies del ramal de marina, per a deixar pas a un nou barri, la Nova Icària que es construiria en motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Estació del Bogatell |

Al mateix ramal de Marina hi trobem aquesta estació que tot i passar-hi per davant els trens de rodalies, no hi efectuaven parada, ja que estava destinada als trens de mercaderies. Va entrar en funcionament l’any 1095, i va desaparèixer a finals dels anys 80.

Estació de «Cercanías término Barcelona» |

Finalment, al mateix ramal, els trens de Mataró finalitzaven a l’antiga estació de Rodalies situada a la Barcelona, al costat de l’estació de França. L’estació era la terminal de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet, al ramal de Marina que va ser desmantellat, i va ser enderrocada l’any 1993.

Com hem vist cada cop és més habituals que els trens en les grans ciutats circulin pel subsol tant com fan els metros, i de mica en mica va desapareixent tota la història ferroviària que ens podem trobar mentre anem passejant pels carrers de la ciutat.

Text: David Ramon.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat