L’interior d’illa de l’antic Cinema Niza portarà el nom de «Treballadores de la Numax»

Allà on fa anys els nostres avis i pares s’asseien a veure el que anys més tard serien els grans èxits de la història del cinema, ara és un espai interior d’illa totalment equipat perquè la canalla i els veïns puguin desconnectar i relaxar-se. Estem parlant de l’interior d’illa de l’antic Cinema Niza, espai situat entre els carrers Sicília, Rosselló i Sardenya i la plaça de la Sagrada Família.

Aquest espai que fins ara era anomenat l’illa de l’antic Cinema Niza, ja té nom i passarà a denominar-se «Treballadores de la Numax». Així ho han decidit tots els responsables del Consell Plenari del Districte de l’Eixample a finals d’aquests mes de juliol del 2022.

Aquest nom ha estat escollit arran de la proposta de nomenclàtor feta per l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família per tal de reivindicar el passat industrial del barri d’El Poblet i especialment en record de la fàbrica que antigament havia ocupat el solar, on anys més tard hi havia la sala de cinema.

Amb el bateig d’aquesta denominació es tanca una llarga història de lluita veïnal; per una banda, la reivindicació del nom a favor de les treballadores mobilitzades de l’antiga fabrica Numax, per l’altre la urbanització de l’espai amb noves zones verdes i espais amb jocs infantils, poder treballar en projectes de la memòria del Cinema Niza i aconseguir la compra de l’Ateneu del Poblet.

Plataforma Recuperem el Niza

La lluita per un Ateneu |

La primera idea sobre la demanda de tenir un espai cultural i ateneu era el d’aconseguir l’espai ocupat pel Niza com a lloc per situar un Ateneu que no tenia espai al barri, i davant la dificultat per fer-ho, l’Ajuntament va oferir la possibilitat de situar l’equipament a l’antic local de filatures Aymerich i cedir-los al mateix temps l’interior d’illa on hi havia el cinema. Aquesta proposta va ser votada àmpliament en un referèndum entre el veïnat i finalment es va poder ubicar l’Ateneu El Poblet i l’interior d’illa.

La Fàbrica Numax |

Però perquè l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família va decidir presentar la proposta amb aquest nom?

Numax va ser una fàbrica d’electrodomèstics, que va ser pionera en l’autogestió per part dels seus treballadors. Per una banda, els sous eren els més baixos del sector, la maquinària que s’utilitzava era antiga, perillosa i obsoleta, així doncs els treballadors van decidir començar una vaga que portaria conseqüències adverses. Per una banda, la direcció de l’empresa va decidir acomiadar als treballadors que havien secundat la vaga, però la vaga seguia en peu i els empresaris van decidir a poc a poc, però sense fre descapitalitzar l’empresa, mentre s’acceptava la suspensió de pagaments, o el que avui dia s’anomena concurs de creditors.

A partir d’aquest moment els treballadors van decidir en una assemblea que serien ells els que a partir d’aquell moment gestionarien la fàbrica i l’empresa. I així va ser. Va ser la primera experiència d’autogestió d’una fàbrica a tot l’estat Espanyol i que va durar fins a finals de la dècada dels setanta del segle passat.

La pel·lícula «Numax presenta…» |

Pels més curiosos i que vulgin saber-ne més, aquesta història va ser explicada al film «Numax presenta…» dirigida per Joaquim Jordà l’any 1980 sobre l’autogestió per part dels treballadors de la fàbrica d’electrodomèstics Numax entre els anys 1977 i 1979. Finalment ‘any 2004 Jordà es va retrobar amb alguns dels treballadors de Numax per realitzar un nou documental, Vint anys no és res.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat