Ciutadella el parc més antic de Barcelona per gaudir a l’estiu

Si parlem de parcs a Barcelona sens dubte, hem d’esmentar el parc de la Ciutadella, un espai curiós perquè el seu ús principal un cop construït no va ser pas el d’un espai amable per a la distracció i l’esbarjo dels barcelonins, sinó precisament tot el contrari.

Una Fortalesa Militar |

El parc de la Ciutadella és el parc públic més antic de Barcelona. Però va néixer com a resultat de la transformació d’una antiga fortalesa militar que va ser construïda per Felip V després de la Guerra de Successió per reprimir els barcelonins que s’havien alçat contra el seu poder. La fortalesa va ser odiada pels ciutadans, que la van anomenar “la ciutat del mal” i van demanar el seu enderrocament. Finalment l’any 1841, el govern central va accedir a cedir els terrenys de la Ciutadella a l’Ajuntament de Barcelona, amb la condició que es construís un parc públic.

La construcció del parc |

El projecte del parc va ser encarregat a l’enginyer Josep Fontserè, que es va inspirar en el jardí de Luxemburg de París. El parc va ser inaugurat el 1881, amb una extensió de 17,42 hectàrees. Pocs anys després, el 1888, el parc va acollir l’Exposició Universal de Barcelona, per la qual es van construir diversos edificis i monuments que encara es conserven en peu avui dia, uns bons exemples en són l’Arc de Triomf, el Castell dels Tres Dragons, la Cascada Monumental o l’Umbracle. El parc també va ser un centre científic i cultural, ja que albergava el Museu Martorell (de geologia), el Museu de Zoologia, l’Observatori Astronòmic i l’Escola d’Arts i Oficis.

Com tots els parcs al llarg de la seva història ha tingut diverses modificacions. El 1892 es va inaugurar el Zoo de Barcelona, que ocupa una part del parc. El 1931 es va convertir l’antic Arsenal en la seu del Parlament de Catalunya. El 1939 es va instal·lar una estàtua eqüestre de Franco a la plaça d’Armes, que va ser retirada el 2008. I finalment l’any 1992 es va reformar el parc amb motiu dels Jocs Olímpics i es va crear un llac artificial. A hores d’ara l’espai de l’Umbracle està en fase d’obres i restauració i un cop s’hagi acabat, tornarà a acollir una gran varietat de fauna vegetal i plantes.

El zoològic que mai va existir |

Un dels elements més fotografia del parc i visitat tant per la canalla com pels adults és la figura del mamut del parc de la Ciutadella, que és una de les escultures més emblemàtiques d’aquest espai verd de Barcelona. Però el que molts no saben és que aquest animal de pedra formava part d’un projecte frustrat que pretenia crear un zoo de pedra amb espècies extingides.

El responsable d’aquesta idea va ser el geòleg Norbert Font i Saqué, que va ser un dels pioners de l’espeleologia a Espanya i membre de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona. El seu pla era decorar tot el parc amb figures a escala real d’animals que havien existit en el passat, però que ja no es trobaven en la natura. Així, volia crear un museu a l’aire lliure que mostrés la biodiversitat perduda i la història geològica del planeta.

El primer animal que va escollir va ser el mamut, una espècie de proboscidis que va viure durant el Pleistocè i que es va extingir fa uns 4000 anys. El mamut va ser construït el 1906 amb formigó, un material innovador per a l’època, i va ser col·locat prop de la Cascada Monumental. El mamut té una alçada d’uns 4 metres i una llargada d’uns 5 metres, i pesa unes 10 tones. El seu nom és Júlia, en honor a la filla del geòleg.

Però el projecte del zoo de pedra es va aturar el 1910, quan Font i Saqué va morir. Així, el mamut va quedar com l’únic testimoni d’aquesta iniciativa cultural. No obstant això, al Museu de Geologia, situat també al parc de la Ciutadella, es poden veure algunes maquetes d’altres animals que formaven part del projecte, com un diplodocus o un oso perezoso gegant.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat