L’Ajuntament compra el Taller Masriera

El passat 2020 l’Ajuntament va decidir adquirir el 43,53% de la finca del Taller de Masriera, espai ubicat a l’Eixample al carrer de Bialèn 70, a través d’un conveni regulava les condicions de la compra de la finca a la Fundació Privada Pere Relats.

Aquest any 2022, i segons el que establia el conveni, s’adquireix el 57,47% restant, encara en propietat de la Fundació, que correspon al sostre potencial no edificat per traslladar-lo a una altra finca. L’objectiu de la compra és el de garantir la preservació de l’actual edifici amb les seves característiques especials.

Pel que fa als futurs usos de la finca encara no decidits, el districte té previst iniciar el pròxim mes de gener un procés participatiu que serveixi per a definir les característiques i els usos d’aquest equipament que ocuparà l’antic edifici.

Taller Masriera, d’atelier a convent religiós |

La història de l’actual edifici del Taller Masriera comença l’any 1882 quan els germans Josep i Francesc Masriera pintors i orfebres d’ofici, encarreguen a Josep Vilaseca Casanovas la construcció d’un edifici que servís per a poder esdevenir estudi de treball dels dos germans. No va ser fins a l’any 1884 que Vilaseca Casanova, que també havia estat l’autor de l’Arc de Triomf, va acabar l’encàrrec dels germans.

El resultat final va ser l’estètica d’un temple clàssic amb una planta rectangular, un pòrtic amb sis columnes corínties enlairat sobre un basament i un frontó triangular decorat als extrems amb sengles escultures que representen dos lleons alats. Tot i que l’espai va servir com a taller dels dos germans per a la seva producció escultòrica i pictòrica, també s’utilitzava de magatzem.

Un Teatre i un Cinema |

L’any 1933 Lluís Masriera i Rosés, fill de Josep, era un conegut dramaturg a la ciutat de Barcelona, aquest fet el va dur a reconvertir l’edifici en una sala de teatre i projeccions cinematogràfiques que va batejar amb el nom de «Sala Stadium«. Entre alguns dels seus visitants cal destacar la visita de Feredico García Loca l’any 1935.

També cal recordar que fins a l’any 2009 el taller també va albergar la Petita Companyia del Cor Eucarístic de Jesús, una congregació religiosa femenina. Actualment, l’edifici es troba clos a l’espera de decidir quins nous usos municipals oferirà després de l’adquisició per part de l’administració local.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat