Els quioscos amplien productes i serveis per fer-los més sostenibles

Actualment, la ciutat de Barcelona compta amb 322 quioscos, 259 adjudicats i 10 més cedits a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i un total de 53 resten tancats dels quals 35 seran retirats de la via pública en els pròxims mesos. Així doncs, queda enrere aquella estampa amb quioscos a cada cantonada i plens de revistes i col·lacionables, tan clàssica dels anys 80 i 90.

La supervivència d’aquests negocis cada cop ha estat més complexa, primer per la davallada de les vendes en la premsa diària i periòdica i més tard pels hàbits de consum de les noves generacions que impossibiliten que el negoci sigui rendible. Així doncs, per tant, de dinamitzar el sector ja fa anys que diverses marques han donat un tomb a la idea del quiosc clàssic on només hi trobàvem premsa, i també hi han incorporat la venda de begudes.

Ara, però l’Ajuntament de Barcelona, a través de la direcció de Patrimoni, ha arribat a un acord amb els quiosquers i les entitats del sector (l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i Província (APVPBP), el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Quioscos de la Rambla) ha aprovat un pla per dinamitzar encara més aquests punts de venda amb l’ampliació de la línia de productes per fer-los més sostenibles i viables econòmicament parlant.

En total s’ha acordat que els quioscos puguin oferir una desena de nous serveis o productes, tenint en compte les demandes del sector, que s’organitzen en dos paquets en funció del tràmit que requereixin.

Un primer paquet inclou la revisió de les bases que regulen la utilització de l’espai públic per part del sector privat dels quioscos i quin ús en poden fer. Fins ara, aquest plec facultava els titulars de quioscos a vendre diaris, revistes, i en general, publicacions periòdiques i llibres en un 80% de l’espai, amb la possibilitat de destinar el 20% de la superfície d’exhibició restant a la venda d’altres productes, com loteries, «souvenirs», regals, targetes de transport, entrades o recàrregues de mòbils, etc. Ara amb els canvis que es faran al Plec preveuen modificar els percentatges de venda, mantenint un mínim del 51% de premsa, s’incorpora la venda de nous productes fins ara no autoritzats, com cafè o menjar per emportar envasat. Així mateix, una nova cara de publicitat als mòduls, fet que incrementarà l’aportació que reben els quiosquers de l’explotació publicitària del quiosc.

El segon paquet de millores consensuades amb les associacions i grups empresarials passa per l’autorització de vendre i oferir nous productes i serveis als quioscos, que no necessita una modificació del plec. En aquest sentit s’ha modificat per què que puguin fer de taquilla per la distribució de paqueteria, tenir caixers automàtics, servir de base per instal·lar antenes pel desplegament de xarxes 5G, vendre entrades d’espectacles o recarregar bateries elèctriques.

Amb aquests canvis l’objectiu és evitar en tancament de nous punts i alhora fer més sostenibles els existents.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat