Punt i final al servei de la 3000 al Metro de Barcelona

Fa uns dies, concretament el 16 de febrer de 2024 es va retirar la darrera unitat del model 3.000 del Metro de Barcelona que donava serveis als passatgers a la Línia 3 del Metro. El darrer viatge va iniciar-se des de les cotxeres de Sant Genís i va finalitzar el seu servei a l’estació de Trinitat Nova. Avui recordem aquesta unitat mòbil que va començar a donar servei als viatgers un 29 de setembre de 1986. Amb la posada en servei d’aquesta unitat el ferrocarril metropolità va voler fer un pas cap a la modernitat, comportant més comoditat i seguretat per als usuaris.

Fotografia: TMB

La seva història |

Primer de tot us hem d’explicar que les unitats de la sèrie 3000 estaven formades per 18 trens de 5 vagons cadascun (4 motors i 1 remolc) i estava pensada per a circular per la Línia 3. Va entrar en funcionament entre els anys 1986 i 1988 per substituir tota la flota de la sèrie 300 que circulava per aquesta línia. Entre els mesos d’agost i setembre de 1986 es van dur a terme proves amb el primer tren d’aquesta sèrie, que finalment va entrar en circulació oficialment el 29 de setembre a l’estació de Montbau, en aquell any, era una estació de final de línia de l’L3.

La darrera unitat dels 18 trens de la sèrie 3000 es va posar en circulació el 8 de febrer del 1988. Aquestes unitats van ser numerades del 3001 al 3072 per als cotxes motor i del 3301 al 3318 per als remolcs. Cal destacar que els primers 12 trens d’aquesta sèrie no disposaven de climatització, i per tant es va haver instal·lar amb posterioritat, de la posada en marxa dels trens.

La incorporació d’aquests nous models de trens va significar diverses millores per al passatge, per una banda, una modernització de la flota i també pel que fa al disseny, amb uns seients ideats per l’interiorista i dissenyador barceloní Miquel Milà. Aquests seients, precisament es poden veure actualment a l’exposició Miguel Milà- Diseñador Pre industrial, que se celebra a Madrid entre el 8 de febrer i el 17 de març de 2024 en el marc del certamen Madrid Design Festival.

Fotografia: TMB

A partir de l’any 2007 es van començar a reformar l’interiorisme dels vagons per assimilar-los a la nova sèrie 5000 que s’estava posant en servei aquella època i es va estrenar el passadís continu d’intercomunicació entre els vagons. Aquests trens reformats van circular per primer cop el 13 de juliol del 2007.

I i avui ja entrant al mes de març de 2024 aquests combois ja formen part de la història del nostre metro, aquell metro que des de ben petits ens va portar a tants punts de la nostra ciutat.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat