«Miró-Picasso», la primera gran exposició conjunta dels dos artistes

Joan Miró i Pablo Picasso són dos dels grans noms dins de la pintura del segle XX, i per aquest motiu ara tenim a Barcelona l’oportunitat de veure la primera exposició que ajunta als dos grans artistes i les seves obres, en un projecte conjunt de La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso.

Aquesta és una exposició única que celebra l’amistat i els punts de trobada entre Joan Miró i Pablo Picasso, dos genis que van capgirar la història de les avantguardes i de l’art del segle XX i que compartien el mateix esperit transgressor i de llibertat.

«Miró-Picasso» ressegueix els principals moments en què les seves vides es van creuar i n’explora les afinitats artístiques. La proximitat amb els cercles surrealistes, el compromís polític durant la Guerra Civil Espanyola o els anys foscos de la Segona Guerra Mundial són tres d’aquests moments destacats, mentre que l’interès compartit per la poesia i l’escriptura, la descoberta de la ceràmica com a nova forma d’expressió o la intervenció en l’espai arquitectònic i públic són tres dels camins que tots dos van transitar. Malgrat les diferències, Miró i Picasso van compartir un mateix anhel d’anar més enllà de les convencions artístiques i explorar els límits de la pintura.

Pablo Picasso i Joan Miró a Mougins, 1967. Fotografia de Jacqueline Roque

La mostra |

L’exposició fa un recorregut per l’amistat de més de cinquanta anys que van mantenir els artistes a través d’obres i documents que donen fe de les seves trobades, les coincidències i divergències en l’àmbit artístic i les amistats compartides. També mostra el vincle de tots dos creadors amb Barcelona, que es va traduir en el llegat que van deixar en forma de museus monogràfics. Tots dos comparteixen la voluntat d’haver-hi creat el seu propi museu, testimoni evident de la gran estima que sentien per la ciutat. L’exposició inclou obres que ambdós artistes van presentar en exposicions col·lectives en què van coincidir, així com altres peces cabdals que van tenir un impacte decisiu en les seves respectives trajectòries.

Les obres |

En total a «Miró-Picasso» podrem gaudir d’un total de 76 obres de les quals s’hi exhibeixen no s’han vist mai, o molt poques vegades, s’ha tingut l’oportunitat de veure-les a Barcelona. Entre elles destaca alguna de les més populars com La masia (1921-1922), Dona, ocell, estrella (Homenatge a Pablo Picasso) (1966-1973), Les tres ballarines (1925), Figures a la vora del mar (1931) o La dona que plora (1937), de Pablo Picasso, visitaran la ciutat procedent de museus com el Musée national Picasso de París, el Centre Pompidou, el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, la National Gallery of Art de Washington o la Tate Gallery de Londres.

Activitats paral·leles |

L’exposició s’acompanya d’un extens programa d’activitats que es desenvolupen tant a la Fundació Joan Miró com al Museu Picasso, en col·laboració amb artistes i investigadores locals com a eix vertebrador. La programació compta amb gairebé una cinquantena d’activitats, entre les quals es troben tallers i visites per a tots els públics, intervencions crítiques a sales, concerts de flamenc, o jornades lúdiques i acadèmiques.  Pots ampliar informació de les activitats paral·leles a la web de cada museu. 

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat