Pinullet el formatge fet a Gràcia amb ànima italiana

Anys enrere queden quan els barcelonins anaven a buscar llet a les lleteries que trobarem als diferents barris de Barcelona. A Gràcia aquest hàbit, era molt habitual a finals del segle passat i fins i tot poder comprar aviram a directament a les masies que quedaven al seu terme. Ara tot això és història, però a vegades la història deixa empremta i per aquest motiu un antic local on abans hi havia una lleteria avui és la seu i alhora l’espai on un italià Francesco Ceturri resident a Barcelona, va voler crear el seu propi formatge; Pinullet.

El formatge gracienc amb aires italians |

Al carrer Sant Gabriel 13, molt a prop del Mercat de la Llibertat, trobem el laboratori d’en Francesco Cerutti com a ell li agrada anomenar, un italià que va decidir quedar-se a Gràcia i aportar el seu coneixement del món del camp i dels formatges a casa nostra, engegant un obrador de producció artesanal. Francesco és el propietari de Pinullet una formatgeria urbana, un espai que no només és una formatgeria sinó també és un laboratori d’elaboració de formatges.

Mentres ja sóc a la seu de Pinullet i em va ensenyant l’espai aprofito per preguntar com va decidir venir del camp a la ciutat i obrir Pinullet respon: “Doncs una mica per trencar els esquemes, jo m’he criat al camp i de formació soc veterinari, i, per tant, sempre havia treballat amb animals, vaques, porcs… no només al meu país sinó també a Catalunya i com que crec que la cultura del camp s’està allunyant de les ciutats, per tal de no perdre aquesta cultura, la d’una bona alimentació, de productes de qualitat sense additius… vaig decidir que era una bona idea portar aquest projecte a la ciutat”.

Els inicis del projecte |

Com tot a la vida no és senzill i més els inicis d’un projecte que és de base artesanal, així m’ho confirma; “Els inicis no són fàcils, com deia abans ja portem gairebé dos anys, la veritat és que vam començar just quan tothom va haver de tancar pel primer confinament. Així que va tocar treballar amb mascareta i al principi va ser dur, tot i que els veïns del barri han respost positivament, i això ens ha permès poder anar augmentant la producció”.

Xerrant i explicant-nos com han estat els inicis també explica la importància de treballar amb productes de primera qualitat “Nosaltres comprem llet catalana de màxima qualitat, ecològica ja que les vaques han estat pasturant lliurement, a més molt properes a Barcelona, concretament la llet ve de Cardedeu, a uns 30 kilòmetres d’on som, i per aquest motiu té la denominació de quilòmetre zero, perquè és a la distància mínima per denominar-se així, que són els 40 km, i amb aquesta llet elaborem tots els formatges que oferim als clients. De fet, només venem els formatges de la nostra marca, és a dir, de Pinullet”.

Els formatges |

Com s’elaboren els formatges, li preguntem. “Doncs mira, el dimarts a la tarda enviem un camió frigorífic directament a la granja, un cop arriba al nostre obrador traslladem la llet en un tanc, més o menys la quantitat d’uns mil litres a la setmana, i nosaltres cada dia treballarem amb uns 250 litres al dia, a partir d’aquí comença el procés d’elaboració, que és tot manual i artesà, sense introduir additius ni res semblant. Després tenim la llet quallada a mà, sense pasteuritzar, és a dir, crua per tal de mantenir tota la microflora bacteriana bona i a partir d’aquí ja podrem gaudir d’un bon formatge. Finament, tenim diversos tipus de formatges: frescos, secs, aromàtics…

Text: David Ramon

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat