El Nou Hospital Evangèlic crea una habitació d’hospital disruptiva

El nou edifici del Nou Hospital Evangèlic s’inaugurarà a mitjan 2023 i disposarà d’un model d’habitació doble disruptiu que suposarà una millora tangible en l’experiència del pacient. Aquesta habitació, anomenada «Habitació Empàtica», és fruit d’un minuciós estudi elaborat durant tres anys i portat a terme de forma conjunta entre l’estudi d’arquitectura PMMT, pacients, famílies, professionals de l’hospital actual i The Care Lab.

Aquest prototip d’habitació suposa un canvi de paradigma en el model d’habitació doble d’hospitalització. Incorporant petites modificacions en l’estructura convencional de les habitacions d’hospital, i sense sobrecost respecte a un model estàndard, ja que el disseny s’incorpora des del projecte, s’ha aconseguit una innovadora proposta que és perfectament exportable a altres espais, especialment de nova creació.

La nova habitació

Aquest nou model d’habitació doble que aporta un gran valor i millora el benestar de les persones, tant pacients, com professionals i acompanyants, contribueix a diferents beneficis alguns d’ells són la millora de la visibilitat a l’exterior, promou l’autonomia i alhora respecta la privacitat i també augmenta la seguretat. També és més confortable per al pacient i alhora ergonòmica i redueix la possibilitat de conflictes, entre altres aspectes.

Segons declaracions de Patricio Martínez, dissenyador del nou model d’habitació i soci director de PMMT Arquitectura, “amb l’Habitació Empàtica no s’inventa res nou, però si es revoluciona l’estància hospitalària del pacient, canviant de lloc els llits respecte el model d’habitació doble tradicional. Amb ella, es millora el benestar dels seus ocupants, permetent que els dos pacients de l’habitació tinguin accés a la il·luminació natural i a les vistes exteriors en tot moment. Posant-nos a la pell de l’altre i amb un petit gest de disseny, podem millorar la vida de les persones”. 

Reyes Gualda, Directora General del Grup assistencial evangèlic afirma que “a l’hora de fer l’Habitació Empàtica hem estat valents per anar a contracorrent i innovar en un sector com el nostre. Tot em fa pensar que estem millorant substancialment l’experiència de les persones a través d’aquest model d’habitació i que hem creat un model extensible a d’altres hospitals. En definitiva, creiem que estem creant un món millor”. 

Una habitació dissenyada per un equip

Aquest disseny d’Habitació Empàtica és el resultat d’un curós estudi que s’ha portat a terme des del 2019, en el qual han participat diferents grups d’experts. L’estudi d’arquitectura PMMT, responsable del projecte del nou l’hospital, va proposar a la direcció del Nou hospital evangèlic un model d’habitació disruptiu i centrat en el pacient. A partir d’aquí, es va engegar el procés col·laboratiu amb els pacients, famílies i professionals de l’hospital actual que va estar guiat per The Care Lab.

En el recent 1er Congrés de Gestió Clínica i Sanitària celebrat a Sitges durant el 3 i 4 de novembre del 2022, l’Habitació Empàtica va ser seleccionada com a experiència innovadora pel comitè d’experts i va ser presentada a la taula de “Les infraestructures sanitàries dels temps que venen”. 

El Nou Hospital Evangèlic 

Aquest nou edifici del Nou hospital evangèlic s’està construint en una superilla al 22@. El canvi d’ubicació del carrer Camèlies al barri de Gràcia al Poblenou, significarà una millora dels fluxos de pacients geriàtrics dels districtes de Sant Martí i Ciutat Vella, les veïnes i els veïns dels quals pateixen un greu dèficit d’accés als serveis sociosanitaris.

El centre serà un Hospital d’Atenció Intermèdia de 10.000m2, amb capacitat per atendre anualment a més 2.500 pacients en hospitalització, 198 llits (quasi el doble de la seva capacitat actual) i comptarà amb un espai ambulatori a planta baixa. Estarà principalment destinat a persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o d’acompanyament a final de vida. 

El Nou hospital evangèlic és un dels hospitals més antics de Barcelona, on es presten serveis sanitaris des del 1879. 

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat