Alliberats a la natura els primers exemplars de turó europeu criats en captivitat

La Fundació Barcelona Zoo, ha participat en un nou programa de recuperació dels turons impulsat per l’entitat TuroCat de que treballa per a la recuperació del turó a Catalunya.

El  projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo, en que també s’hi ha sumat la Fundació Trenca. L’objectiu del programa és el de reintroduïr a l’espai natural exemplars d’una especie en perill d’extinció.

Projecte de reintroducció Natura

Així doncs s’ha posat en marxa una prova pilot de reintroducció d’aquesta espècie a la demarcació de Lleida amb individus procedents del programa de cria en captivitat que ha posat en marxa el projecte, amb la col·laboració del Centre de Fauna del Pont de Suert del DACC. També ha tingut el suport d’un nucli zoològic privat en el Pallars Sobirà. Aquest és el primer cop que s’alliberen al medi natural turons (Mustela putorius) prèviament criats en captivitat.

En concret, la iniciativa es desenvolupa en col•laboració amb Raimat Natura, espai on s’han alliberat set turons. Es tracta d’un espai natural de 700 hectàrees on conviuen en plena harmonia centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica del celler Raimat. Des de maig de 2021, és un espai obert al públic de forma gratuïta per tal que tothom pugui descobrir la seva rica biodiversitat.

Aquest projecte pioner en la cria i reintroducció, tindrà continuïtat els pròxims anys per reforçar les poblacions de turons en altres àrees marcades pels científics del projecte TuroCat, fruit del seguiment continuat que es fa per avaluar l’evolució de l’espècie. Tornar a connectar les poblacions de turons i evitar l’aïllament genètic és vital per al futur de l’espècie a Catalunya. També es potenciarà la col•laboració amb empreses i entitats del sector primari i amb propietaris de terrenys d’elevat valor ecològic per a aquest animal.

Segons informa el  «Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya», aprovat aquest passat mes d’octubre de 2022 pel Govern de Catalunya, classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció.  Cal destacar, que per és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers trenta anys, els seus exemplars  i l’àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en què l’espècie habita únicament en alguns punts de les planes de l’Alt i Baix Empordà i, de manera testimonial, a les capçaleres del riu Ter, al Ripollès.

You may also like

Comments are closed.

More in Ciutat